ČAKRE

Beseda čakra izvira iz starodavnega hindujskega jezika (1.500  let pr. N. št.) sanskrta in pomeni kolo pa tudi vrtinec. Čakre so energijski centi, ki skrbijo za izmenjavo življenjske energije, omogočajo pretok energije med različnimi plastmi naše avre, obenem pa v fizičnem telesu poskrbijo za pretvorbo te energije v organske sestavine,  ki hranijo in oskrbujejo naše fizično telo.

 

Čakre in življenjska energija

Skozi čakre vstopa življenjska energija v eterično in preko nadijev (meridianov – energijskih kanalov) v fizično telo, kjer stimulirajo možganske in avtonomno živčevje, ki stimulira posamezne endokrilne žleze k izločanju hormonov. Ti hormoni preko krvi potujejo v določene organe in telesne celice. Povratna informacija o delovanju hormonov na fizično telo pa gre preko krvnega obtoka  nazaj, do žlez in skozi živčni sistem , do subtilnejših teles nazaj v okolje – gre za izmenjavo energije z univerzalnim energijskim poljem. Torej izstopa energija, ki je kvalitativno pogojena z dogajanji v vaših telesih, tako fizičnem kot tudi dogajanju na ostalih subtilnejših nivojih. Temu primerna je tudi količina energije oziroma pretočnost skozi čakre in tudi skozi ostale avrične plasti.
Čakre so torej posrednik prenosa in transmutacije energije med dvema sosednjima dimenzijama bitja, obenem pa tudi centi, ki olajšajo pretvorbo energije med fizičnim telesom in njemu odgovarjajočo zavestjo.

Psihološka funkcija čaker

Poleg funkcije napajanja fizičnega telesa, pa je naslednja funkcija predvsem v spodbujanju različnih vidikov samozavedanja, naše osebnostne evolucije, saj je vsaka čakra povezana s posamezno psihološko funkcijo. Skozi naš fizični razvoj, skozi odraščanje, se vzporedno razvija tudi naše duševno dojemanje sveta in življenja nasploh. Tako se novorojenčku najprej razvije prva ali korenska čakra, ostale so nerazvite in tudi dokaj nezaščitene. Tudi njegovo avro v tem obdobju sestavlja le eterično telo, ki se oklepa fizičnega in večino zaščite išče v objemu staršev. Tukaj je izjemnega pomena energijsko (psihično in fizično) zdravje starša! Z odraščanjem, skozi otroštvo in mladost, v adolescentnem obdobju in fizičnem razvoju, se krepijo in zaščitijo postopoma tudi druge čakre in tudi avrični sloj se širi na več teles.
V bistvu traja vse življenje razvoj človeške avre in vzporedno tudi psihološke kvalitete v čakrah. Vsaka čakra vsebuje psihološke komponente – tako kvalitetne kot tudi negativne aspekte čustev, misli …

 

Čakre – nosilci psiholoških komponent


Ta razvoj pri vseh ljudeh ne gre po isti poti, nekateri dvignejo svojo zavedanje višje kot drugi, preraščajo negativizme, ki se porajajo v življenju, drugi spet ostajajo na določeni evolucijski stopnji. Nekateri delujejo vse življenje skozi nižja čustva (egoizem, jeza, pohlep, manipulacija…)
Praviloma bi moralo vse nekako iti po poti evolucije, vendar ni tako. Ovire, preizkušnje, ki jih srečujemo v življenju, odločanje in različno sprejemanje ter izkoriščanje posameznih izkustev, nam tlakujejo pot skozi naš razvoj v tem življenju. Čakre so torej tudi nosilci psiholoških komponent v človekovem bitju in v veliki meri odločajo o fizičnem stanju in razvoju človeka. Poleg pred dispozicij seveda, ki jih človek prinese v obliki in formacij s seboj na ta svet ob rojstvu. Se pa že ob spočetju začnejo vplivi bližnje okolice na kasnejši razvoj otroka in človeka skozi življenje nasploh.


Funkcije čakre na kratko:

 

Granthiji – fizični vozli na čakrah


V indijski ezoteriki se pojavljajo trije pomembni centri, ki jim rečemo granthiji ali fizični vozli, ki ovirajo dvig kundalinija (dvig energije po hrbtenici navzgor).
Ti centri so:

Delovanje čaker je odvisno tudi od našega pristopa do življenja, ker je njihova aktivnost v veliki odvisnosti od kvalitete našega emocionalnega, mentalnega in duhovnega delovanja v nas samih, predvsem pa v odnosih do drugih ljudi. Torej je delovanje in odprtost posameznih čaker vezano na stopnjo samozavedanja – osebnostnega razvoja, kar se kaže v zavestnem odnosu do samega sebe in drugih.